Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• ged
    odpowiedział(a)
    W pełni profesjonalna odpowiedź, dziękuję.

PDC z przodu nie mam a i tak miałem dokładać. Dlatego jak zobaczyłem wątek to zacząłem od wymiany ABS. Jak już się udało to przy dokładaniu PDC z przodu jest niewiele mniej roboty niż przy montażu wraz z PAII. I tak muszę zdjąć zderzak przód i tył, puścić wiązkę, zmienić centralkę i dodać przyciski.

Jeszcze raz dzięki za tutorial. Dodaj jeszcze schemat i będzie git.

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ged
    ... numery części dla dodatkowych czujników na przód i na tył? Bo rozumiem, że te dodatkowe czujniki są inne z przodu i inne z tyłu?
    Czy wtyczki do tych dodatkowych czujników są takie same jak do tych, które są w standardzie w OII?
    Potrzebuję również numer części tych nowych czujników ABS, które trzeba na tyle zamontować. W ASO zrobili :shock: i nie wiedzą o co mi chodzi.

Czy wtyczki do modułu 3AA 919 475 D musiałeś zmieniać czy tylko piny dodałeś?
    Na allegro są moduły 3AA 919 475 A. U naszych francuskich przyjaciół używali chyba tego z końcówką A do asystenta II gen. Czy jednak trzeba

szukać D?

Jakie trudności po drodze - z tych większych oczywiście - powinienem się spodziewać?

Krzysiek
    Dodatkowe czujniki z przodu są inne ( większe i mocniejsze ) i nie mają zamienników. Potrzebne są czujniki o numerze 1T0 919 297 A. Do nich

potrzebne są pierścienie uszczelniające 1T0 919 133 B i uchwyty ( ja stosowałem od Suberba II 3T0 919 487, ale trzeba je było delikatnie przerobić, możliwe że można zastosować inne ). Otwór pod czujnik wierciłem piórkiem o śr. 19 mm ( idealne było by 18,5mm ale nie ma takich ). Ważne żeby piórko było ostre i równe ( żeby nie biło na boki ). Wtyczka do czujnika 1T0 973 203 + piny do wtyczki 000 979 034 E + gumki uszczelniające ( ale nie pamiętam numeru, na pewno były zielone ).

Dodatkowe czujniki z tyłu są identyczne jak pozostałe i mają numer 4H0 919 275. Do tego pierścienie uszczelniające 1T0 919 133 C i uchwyty 1Z5 919 485 E. Otwór pod czujnik wiercony piórkiem o śr. 18 mm. Wtyczka do czujnika 4F0 973 703 + piny do wtyczki 000 979 034 E + gumki uszczelniające ( j. w. ).

Czujniki tylne do ABS: WHT 003 858 A i WHT 003 859 A. Z wymianą nie ma większych problemów, można to zrobić "na parkingu pod blokiem", wystarczy zdjąć koło. Jest trochę zabawy z wyciągnięciem starego ( zawalony brudem ) i wsadzeniem nowego ( trzeba wszystko oczyścić a i tak wchodzi bardzo, bardzo ciasno ) ale jak się trochę przyłożyć, to 30 min / stronę wystarczy. Wtyczki sa identyczne.

Moduły parktronika są p&p, wszystkie trzy wtyczki pasują, trzeba tylko podokładać piny. Ja bym szukał z końcówką D, ale jeśli używka będzie droższa niż 300 pln to raczej dołożyłbym i kupił nówkę w ASO ( ok. 500 pln ). W ASO nie ma już tych z końcówką D ( wycofane ) teraz dają z końcówką L ( 3AA 919 475 L ). Zaleta jest taka, że te "L" mają najnowszy soft.

Co do montażu, to zależy czy robisz wszystko na raz czy sukcesywnie. Generalnie trzeba zrobić sobie dobry dostęp do modułu, czyli zdemontować całą lewą stronę tapicerki. Potem proponuję taką kolejność:

1) Wiązka do przodu. Proponuje nie wpinać się z zasilaniem we wiązkę od przednich czujników ( zakładam, że je masz ) tylko pociągnąć je z tyłu z centralki. Czyli potrzeba: +, -, 2 x sygnał ( po jednym przewodzie do czujnika ) i dwa przewody do przycisku na desce ( jeden do styku, drugi do kontrolki ). Plus do podświetlenia przycisku i masę trzeba wziąć z przycisku ESP.

2) Czujniki przód. Do montażu dodatkowych czujników nie trzeba ściągać zderzaka. Wystarczy odkręcić nadkole i skręcić koło dostęp bezproblemowy.

3) Czujniki tył. Tu już trzeba zdjąć zderzak. Wiązkę też proponuję dorobić w całości ( nie wcinać się z zasilaniem w istniejącą ), i zamocować ją do tej oryginalnej.

4) Podmiana centralki, dołożenie pinów, polutowanie przewodów itp.

5) Podmiana czujników ABS, przekodowanie sterownika ABS.

6) Kodowanie modułu. Tu też jest trochę dziwnie, bo oba moduły, które kodowałem ( H i L ) miały jakieś dziwne "fochy"; odrzucały kodowanie, po czym za chwilę przyjmowały itp. W końcu nawet nie wiem od jakiego samochodu jest u mnie obecne kodowanie, ważne, że działa.

To chyba tak "w skrócie" wszystko... Postaram się później wrzucić jakieś foty...

EDIT

Położenie otworów pod czujniki.

Przód:

Tył:

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez witachu
    Szkoda ze w wersji przed FL nie będzie działać
    To tylko kwestia kosztów i chęci , więc jak chcesz to będzie działać

Zostaw komentarz:

• witachu
    odpowiedział(a)
    dopiero dziś zobaczyłem ten temat i jestem pełen podziwu :!: :!: :!:
    kowal 2002, pogratulować dobra robota

Szkoda ze w wersji przed FL nie będzie działać ops:

Zostaw komentarz:

• ged
    odpowiedział(a)
    No więc ABS wymieniony na BE, zakodowany i HHC działa. Jeżeli ktoś będzie potrzebował jakieś pomocy merytorycznej - zwłaszcza posiadacze 1.6TDI DPF - proszę pisać. Postaram się pomóc.

Pora iść dalej.

:?: kowal 2002:, czy mógłbyś podać numery części dla dodatkowych czujników na przód i na tył? Bo rozumiem, że te dodatkowe czujniki są inne z przodu i inne z tyłu?
    Czy wtyczki do tych dodatkowych czujników są takie same jak do tych, które są w standardzie w OII?
    Potrzebuję również numer części tych nowych czujników ABS, które trzeba na tyle zamontować. W ASO zrobili :shock: i nie wiedzą o co mi chodzi.

Czy wtyczki do modułu 3AA 919 475 D musiałeś zmieniać czy tylko piny dodałeś?
    Na allegro są moduły 3AA 919 475 A. U naszych francuskich przyjaciół używali chyba tego z końcówką A do asystenta II gen. Czy jednak trzeba szukać D?

Jakie trudności po drodze - z tych większych oczywiście - powinienem się spodziewać?

Pozdr
    Krzysiek

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    neck99, ja mam taki garaz, ze zeby zaparkowac to musisz krecic w miejscu, bo inaczej to ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hbpTAD7V8rs[/youtube]

Zostaw komentarz:

• LUKI
    odpowiedział(a)
    Enriquez wiem, bo sam to wkleiłem

ale tak dla przypomnienia i motywacji...

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    BYło!

nawet chyba w tym wątku...

Zostaw komentarz:

• LUKI
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, asystent działa zawodowo :!: prostopadłe, równoległe - jak chcesz tak parkujesz 8)

wykonanie normalnie pierwsza liga

no to mam dla Ciebie następny etap:!:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=43Dq1u3cBu4&feature=player_embedded[/youtube]

Zostaw komentarz:

• Andys
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez neck99
    Zamieszczone przez Andys
    Jestem Ciekaw jak długo pożyje manglownica. Szczególnie przy dużych i grubych kapciach. Jak widzę takie kręcenie w miejscu aż Ciary mnie przechodzą
    I żeby nie było, że zazdroszczę - W SII mam takie coś fabrycznie ale nigdy z tego nie skorzystam.
    Czegoś nie rozumiem, czy maglownicy sprawia różnicę, że kręci nią elektryczny silnik wspomagania, a nie kierowca kierownicą?? Bo przecież, żeby zaparkować też musisz nią pokręcić :wink:
    No ale nie kręcisz w miejscu. A tu widać ze stajesz kierownica ostro kreci sie. Nie powinno sie kręcic w miejscu. Zona w fabii kręciła w miejscu i manglownica powiedziała bardzo szybko papa. Momo ze miała 195 szerokośc. Teraz juz wie ze trzeba sie poruszać by kręcić. Przy 225 takie ciągłe parkowanie IMHO nie jest wskazane
    Trochę racji z pewnością masz, ale z drugiej strony prawie wszystkie przyjemności w życiu bywają szkodliwe :wink: . Start-Stop zużywa wcześniej rozrusznik, akumulator, rozrząd. ESP, ASR, XDS zużywają szybciej klocki hamulcowe.
    kowal 2002 szacuneczek kolego

Zostaw komentarz:

• neck99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Andys
    Jestem Ciekaw jak długo pożyje manglownica. Szczególnie przy dużych i grubych kapciach. Jak widzę takie kręcenie w miejscu aż Ciary mnie przechodzą
    I żeby nie było, że zazdroszczę - W SII mam takie coś fabrycznie ale nigdy z tego nie skorzystam.
    Czegoś nie rozumiem, czy maglownicy sprawia różnicę, że kręci nią elektryczny silnik wspomagania, a nie kierowca kierownicą?? Bo przecież, żeby zaparkować też musisz nią pokręcić :wink:
    No ale nie kręcisz w miejscu. A tu widać ze stajesz kierownica ostro kreci sie. Nie powinno sie kręcic w miejscu. Zona w fabii kręciła w miejscu i manglownica powiedziała bardzo szybko papa. Momo ze miała 195 szerokośc. Teraz juz wie ze trzeba sie poruszać by kręcić. Przy 225 takie ciągłe parkowanie IMHO nie jest wskazane

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    hotrain, radio nie jest niezbędne, wszystkie informacje pojawiają się na MaxiDot ( na radiu tylko standardowy podgląd z czujników ). Na spot na pewno w końcu dojadę...

Zostaw komentarz:

• Ayu
    odpowiedział(a)
    kowal 2002, spoko, spoko, u mnie i tak ze względu na Kenwooda byłoby chyba coś nie tak z wyświetlaniem dopóki nie dołożyłbym interfejsu do wyświetlania PDC a to mi Elcom obiecuje już tyle czasu że chyba się nie doczekam na ten moduł.
    Tak czy inaczej mam nadzieję, że się pojawisz na jakimś spocie w czerwcu:szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    samin, czujniki ABS-u też w ASO, bo "pewne" używki były praktycznie niedostępne...

Co do ceny modułu to faktycznie dostałem chyba jakiś rabat :diabelski_usmiech ...

Zostaw komentarz:

• samin
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowal 2002
    Moduł w ASO 450 pln. Czujniki boczne do przodu po 150 pln/szt ( są inne niż pozostałe, ale podobno można kupić za połowę tej ceny ), a boczne do tyłu chyba po 25 pln/szt. Wszystkie czujniki z neta ( allegro, ebay ).
    chodziło mi o czujniki ABS-u, dzwoniłem dzisiaj do aso bednarek łódź i cena modułu u nich to 560 złociszy więc drogawo

Zostaw komentarz:

• abstinent
    odpowiedział(a)
    w rodzinie jest tiguan, 2.0tdi manual i posiada bajer

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez hotrain
    ... Jak dużą wódkę chcesz za zrobienie takiego moda u mnie? :P
    Zamieszczone przez LUKI
    ...

wódka na pewno odpada
    LUKI :diabelski_usmiech

hotrain szczerze mówiąc to jak spojrzę wstecz ile było z tym zabawy to nie wiem czy by mi się chciało jeszcze raz to robić :szeroki_usmiech . Choć z drugiej strony jak już się wie co i jak to pewnie poszło by łatwiej i szybciej ( ale w sumie roboty tyle samo - czyli dużo ).

Zamieszczone przez samin
    ile płaciłeś w aso za moduł i gdzie i po ile kupowałeś czujniki

Moduł w ASO 450 pln. Czujniki boczne do przodu po 150 pln/szt ( są inne niż pozostałe, ale podobno można kupić za połowę tej ceny ), a boczne do tyłu chyba po 25 pln/szt. Wszystkie czujniki z neta ( allegro, ebay ).

Zamieszczone przez macluke
    ... ale pytanie zasadnicze: czy to zadziała tylko z DSG czy też z każdą skrzynią i silnikiem?
    Rodzaj skrzyni nie ma podobno znaczenia ( Manual/DSG ) tak samo jak typ silnika. Najważniejszym wyznacznikiem jest odpowiedni moduł ABS/ESP i obecność Maxi-Dota.

Zamieszczone przez djczas
    No wielki brat jest pod wrażeniem teraz juz nie będzie co modzić :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
    Uuuu lista potencjalnych modów jest bardzo długa....

Zostaw komentarz:

• LUKI
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez hotrain
    Jak dużą wódkę chcesz za zrobienie takiego moda u mnie? :P
    wódka na pewno odpada

Zostaw komentarz:

• macluke
    odpowiedział(a)
    no, efekt końcowy super.
    Też sie przymierzam powolutku do tego moda, ale pytanie zasadnicze: czy to zadziała tylko z DSG czy też z każdą skrzynią i silnikiem?

Zostaw komentarz:

• Andys
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• neck99
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• ary
    odpowiedział(a)
    kowal 2002,

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    No wielki brat jest pod wrażeniem teraz juz nie będzie co modzić :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• Eidos71
    odpowiedział(a)
    Jestem pod WIELKIM WRAŻENIEM !!! Mod pierwsza klasa !!!

Zostaw komentarz:

• samin
    odpowiedział(a)
    ile płaciłeś w aso za moduł i gdzie i po ile kupowałeś czujniki

Zostaw komentarz:

Pracuję...